GEEN WACHTLIJST, SNEL GEHOLPEN

VEEGBEWIJS VOOR VERZEKERING

GEEN VOORRIJKOSTEN

Schoorsteenbrand Rijssen?

Wij voorkomen een potentiële schoorsteenbrand!

Schoorsteenbrand Rijssen

Schoorsteenbrand Rijssen? Een schoorsteenbrand is erg vervelend. Naast dat het veel schade kan veroorzaken, is het ook erg gevaarlijk voor uw gezondheid.

Op deze pagina hebben wij uitgewerkt waaraan u een schoorsteenbrand kunt herkennen en wat u moet doen wanneer u te maken krijgt met een schoorsteenbrand.

Twijfelt u of u misschien te maken zult krijgen met een schoorsteenbrand? Dan raden wij u aan om een afspraak te maken. Op deze manier kunnen risicovolle situaties uitgesloten of verholpen worden.

Wilt u een afspraak maken om een schoorsteenbrand te voorkomen? Neem dan gerust contact op via 0548 202 899. Wij komen graag langs om een Schoorsteenbrand in Rijssen te voorkomen.

Schoorsteenveger Rijssen

Om op een veilige manier gebruik te kunnen maken van uw haard of kachel, is het nodig om uw schoorsteen schoon te houden. Dit doet u door deze te laten vegen of reinigen.

Het is van belang dat u uw schoorsteen regelmatig laat kuisen wanneer u gebruikt maakt van een haard of kachel. Bij een schoorsteen die goed onderhouden wordt, is de kans op brand aanzienlijk kleiner.

Maakt u het hele jaar door gebruik van uw haard of kachel? Dan raden we u aan uw schoorsteen minimaal twee keer per jaar te laten vegen. Gebruikt u uw haard of kachel niet zo vaak? Dan is één keer per jaar voldoende.

Is het tijd om uw schoorsteen te laten vegen? Twijfel dan niet en neem direct contact op met Schoorsteenveger Rijssen via 0548 202 899.

Hoe ontstaat een schoorsteenbrand?

Er zijn diverse oorzaken die ertoe kunnen leiden dat er brand ontstaat in uw schoorsteen. Een schoorsteen die verkeerd is gebouwd zorgt voor een groter risico op een schoorsteenbrand. Een voorbeeld hiervan is een schoorsteen met een te groot of een te klein rookkanaal.

Bij een te groot rookkanaal is er te weinig trek van de schoorsteen. De rookgassen blijven hierdoor in de schoorsteen hangen. Bij het afkoelen van de rookgassen wordt er een laag creosoot gevormd. Voor een te klein rookkanaal geldt: hoe kleiner het rookkanaal, des te minder ruimte rookgassen hebben om doorheen te gaan. Wanneer er een laag creosoot aanwezig is, kan dit eerder in brand vliegen.

Daarnaast zien we regelmatig dat een schoorsteenbrand ontstaat als er brandbaar materiaal in het rookkanaal vlam vat. Het kan hier bijvoorbeeld gaan om een vogelnest, bladeren of een ander voorwerp dat niet in de schoorsteen hoort te zitten.

Ook is het een mogelijkheid dat verbrandingsresten, die zich aan de wand van het rookkanaal ophopen, vlam vatten. Dit is veelal te zien bij haarden of kachels op kolen of mazout (stookolie).

Bij haarden of kachels die branden op gas zien we dat de kans op brand veel minder groot is. De reden hiervan is dat deze haarden of kachels vrijwel geen vervuiling in het rookkanaal met zich meebrengen.

Wilt u een schoorsteenbrand voorkomen? Wij helpen u hier graag bij! Neem snel contact op met Schoorsteenveger Rijssen via 0548 202 899.

Hoe herkent u een schoorsteenbrand?

Een schoorsteenbrand is erg vervelend en tevens ook zeer gevaarlijk. Daarom is het van belang om snel te handelen. Veel mensen hebben de vraag: waaraan kunt u een schoorsteenbrand herkennen?

U kunt een schoorsteenbrand herkennen aan een aantal kenmerken. De meest bekenden is het ontstaan van een snelle en sterke rookontwikkeling. De rook kan zowel uit de schoorsteen omhoog, als in uw huis komen.

Daarnaast gaat een schoorsteendbrand vaak gepaard met een loeiend of suizend geluid. Dit komt omdat de brand in de schoorsteen zuurstof aantrekt. Ook een sterke roet- of brandgeur is vaak een signaal van schoorsteenbrand.

Denkt u dat u risico loopt op een schoorsteenbrand? Twijfel dan niet en onderneem direct actie om de schade zo gering mogelijk te houden!

Voorkomt u liever een schoorsteenbrand in uw eigen haard of kachel? Laat uw schoorsteen dan regelmatig vegen. Neem gerust contact op voor een afspraak via 0548 202 899.

Wat te doen bij een schoorsteenbrand?

Wanneer u te maken krijgt met een schoorsteenbrand, moet u snel handelen om de schade zoveel mogelijk te beperken. Twijfel niet en onderneem direct actie.

Op het moment dat u ziet dat u te maken heeft met brand in uw schoorsteen, bel dan allereerst de brandweer op telefoon 112. Sluit vervolgens de schoorsteenklep en probeer zover dat gaat de toevoer van zuurstof af te sluiten.

Terwijl u wacht op de brandweer, kunt u het het vuur proberen te doven met zand of zout. Let op dat u hier geen water voor gebruikt. Doordat het water snel verdampt kan er een explosie ontstaan. Hierdoor is het mogelijk dat er scheuren ontstaan in de rookkanalen.

Wanneer het vuur uit is kunt u ramen en deuren openzetten om te ventileren.

Hoe voorkomt u een schoorsteenbrand?

Een schoorsteenbrand is erg vervelend. De kans op een schoorsteenbrand is aanzienlijk kleiner wanneer een schoorsteen goed onderhouden wordt. Een schone schoorsteen kan niet in brand vliegen!

Laat uw schoorsteen daarom één of twee keer per jaar vegen door een professionele schoorsteenveger met veel ervaring. Naast dat hij zorgt dat uw schoorsteen weer helemaal schoon is, kijkt hij ook uit naar andere mankementen in of aan uw schoorsteen, denk bijvoorbeeld aan scheuren of lekken.

Toch kunt u een schoorsteenbrand niet uitsluiten. Daarom hebben wij nog een aantal tips om de kans op brand te verkleinen:

 • Laat uw schoorsteen regelmatig reinigen.
 • Gebruik alleen de juiste brandstof die geschikt is voor uw haard of kachel.
 • Zorg voor voldoende ventilatie in uw schoorsteen.
 • Stook niet wanneer het windstil of mistig is.
 • Zorg altijd voor een klein laagje as in de aslade (ongeveer 3 centimeter).
 • Gebruik alleen aanmaakblokjes of aanmaakhout om uw haard of kachel aan te steken.
 • Blijf altijd bij een brandende haard, laat het vuur nooit onbeheerd achter!

Een schone schoorsteen kan brand voorkomen. Wilt u ook uw schoorsteen laten vegen? Neem dan contact op met Schoorsteenveger Rijssen via 0548 202 899.

Onverzekerd bij een schoorsteenbrand

Ook voor de verzekering is het van belang dat u uw schoorsteen regelmatig laat vegen. Wanneer er brand ontstaat in een schoorsteen die niet goed onderhouden is, wordt de schade lang niet altijd (volledig) vergoedt.

Wanneer u uw schoorsteen niet jaarlijks laat vegen, kan de verzekering dit namelijk zien als achterstallig onderhoud. Wanneer er op dat moment brand ontstaat, kan het zijn dat de verzekering dit niet vergoedt.

Ondanks dat het wettelijk niet verplicht is, roept het Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu al vanaf 1992 dat de schoorsteen jaarlijks minimaal één keer geveegd moet worden.

Wilt u zeker zijn dat u verzekerd bent? Zorg dan dat u uw schoorsteen jaarlijks laat vegen. Wilt u een afspraak maken? Neem dan contact op via 0548 202 899.

Een schoorsteenveger inschakelen?

Wanneer u uw schoorsteen wilt laten vegen om veilig gebruik te kunnen maken van uw haard of kachel, raden wij u aan om dit te laten doen door een professionele schoorsteenveger.

Wanneer u uw schoorsteen laat vegen door een ervaren vakman, weet u dat uw schoorsteen op een juiste manier schoongemaakt wordt. Daarnaast herkent een ervaren schoorsteenveger sneller beginnende problemen in uw schoorsteen of andere rookkanalen.

Wilt u een schoorsteenveger inschakelen? Neem dan vrijblijvend contact op met Schoorsteenveger Rijssen via 0548 202 899.

Wilt u veilig en verantwoord stoken?

Bel nu voor gratis advies!

Onze Schoorsteenvegerdiensten

blurb-img-schoorsteenveger

Schoorsteenveger

Bent u opzoek naar een schoorsteenveger in Rijssen? Neem direct contact op!

blurb-img-schoorsteenveger

Vogelnest verwijderen

Zit er een vogelnest in uw schoorsteen? Wij helpen u graag bij het verwijderen van het nest.

blurb-img-schoorsteenveger

Schoorsteenbrand

Wilt u een schoorsteenbrand voorkomen? Laat uw schoorsteen dan regelmatig reinigen.

blurb-img-schoorsteenveger

Zelf schoorsteenvegen

Wilt u zelf uw schoorsteen vegen? Neem dan een kijkje op onze pagina over schoorsteenvegen.

blurb-img-schoorsteenveger

Schoorsteeninspectie

Wilt u een schoorsteeninspectie laten uitvoeren? Neem dan contact op met Schoorsteenveger Rijssen.

blurb-img-schoorsteenveger

Creosoot verwijderen

Heeft u te maken met creosoot in uw schoorsteen? Neem dan contact op met Schoorsteenveger Rijssen.

Werkwijze Schoorsteenveger Rijssen

\

1.

Afspraak

Via telefoon/mail plannen we een afspraak.

\

2.

Vegen

Wij vegen uw schoorsteen/rookkanalen.

\

3.

Veilig stoken

U kunt weer veilig & verantwoord stoken.

Veelgestelde Vragen

Waarom moet ik mijn schoorsteen laten vegen?

Een reden waarom u uw schoorsteen moet laten vegen is voor de veiligheid van u en uw huisgenoten. Het risico op een schoorsteenbrand is vele malen kleiner bij een schone schoorsteen.

Daarnaast is een schone schoorsteen beter voor het milieu! Een schone schoorsteen stoot namelijk minder schadelijke stoffen uit.

Hoe vaak moet ik mijn schoorsteen vegen?
Dit hangt af van hoe vaak u gebruik maakt van uw schoorsteen. Gebruikt u de schoorsteen dagelijks? Dan raden wij u aan om uw schoorsteen minimaal twee keer per jaar te laten vegen. Op het moment u de schoorsteen niet dagelijks gebruikt, raden wij u aan dit minimaal één keer per jaar te doen.

Twijfelt u of u uw schoorsteen moet laten vegen? Neem dan gerust contact op met Schoorsteenveger Rijssen via 0548 202 899. Wij helpen u graag!

Wanneer moet ik de schoorsteenveger bellen?

U kunt uw schoorsteen het hele jaar door laten vegen. Houdt er rekening mee dat het een stuk drukker is aan het einde van het jaar! Maak daarom tijdig een afspraak. Het is ook mogelijk om uw schoorsteen in de zomer te laten vegen!

Hoe stook ik op een veilige en gezonde manier?

De manier van stoken heeft veel invloed op het vrijkomen van schadelijke stoffen. Een aantal tips om goed te stoken:

 • Een haard of kachel op gas is minder schadelijk dan een haard of kachel op hout.
 • Laat uw toestel en schoorsteen installeren door een erkende installateur.
 • Laat uw schoorsteen minstens eenmaal per jaar vegen.
 • Stook alleen geschikte brandstoffen.
 • Stook niet bij mistig of windstil weer.
Kan de schoorsteenveger mijn schoorsteen inspecteren?
Ja, dat kan zeker. Tijdens een schoorsteen inspectie controleren wij uw schoorsteen onder andere op beschadigingen, losgeraakt steen of lood, scheuren in de bovenplaat en opstoppingen in het schoorsteenkanaal. Door deze problemen tijdig te signaleren, wordt grote schade voorkomen.

Wilt u een schoorsteen inspectie laten uitvoeren? Bel dan gerust met Schoorsteenveger Rijssen op 0548 202 899.

Is een haard of kachel slecht voor het milieu?
Dat is afhankelijk van uw haard of kachel. Tijdens het stoken van hout of andere vaste brandstoffen komen veel stoffen vrij, zowel binnen- als buitenshuis. Deze stoffen kunnen schadelijk zijn voor het milieu, voor de gezondheid; ze kunnen leiden tot overlast voor omwonenden.

Om deze negatieve effecten zo klein mogelijk te houden, raden wij u aan goed na te denken over de brandstof van uw haard of kachel. Haarden en kachels op aardgas stoten relatief weinig schadelijke stoffen uit en is dus minder schadelijk dan een haard of kachel op hout.

Hoe voorkom ik een schoorsteenbrand?
Een schoorsteenbrand is erg vervelend. De kans op een schoorsteenbrand is aanzienlijk kleiner wanneer een schoorsteen goed onderhouden wordt. Een schone schoorsteen kan niet in brand vliegen!

Laat uw schoorsteen daarom één of twee keer per jaar vegen door een ervaren schoorsteenveger. Een schoorsteenveger kijkt ook uit naar andere mankementen in of aan uw schoorsteen, zoals scheuren of lekken.

Wilt u een schoorsteenbrand voorkomen? Wij helpen u hier graag bij! Neem contact op met Schoorsteenveger Rijssen via 0548 202 899.

Kan ik zelf mijn schoorsteen vegen?

Dat is mogelijk. Echter heeft u, wanneer u uw schoorsteen laat vegen door een ervaren schoorsteenveger, wel de zekerheid dat dit op een goede manier gedaan is.

Daarnaast krijgt u van de schoorsteenveger een bewijs van vegen. Uw verzekeraar kan naar dit bewijs vragen op het moment dat u te maken krijgt met brand in uw haard, kachel of schoorsteen.

Wat doe ik als er zwarte rook uit mijn schoorsteen komt?
Zwarte rook uit een schoorsteen is een effect van slecht stoken. Donkere rook betekent een onvolledig verbrandingsproces. In veel gevallen zien we dat dit komt door een slecht trekkende schoorsteen, te weinig luchttoevoer of ongeschikt brandstof.

Witte of kleurloze rook betekent veelal dat het verbrandingsproces goed verloopt.

Ben ik verzekerd bij schoorsteenbrand?
In veruit de meeste gevallen wel. Sommige verzekeraars willen een bewijs van vegen zien. Wij raden u daarom aan het bewijs van de schoorsteenveger ten alle tijden te bewaren.

Wilt u zeker zijn dat u verzekerd bent bij schoorsteenbrand? Neem dan gerust contact op met Schoorsteenveger Rijssen via 0548 202 899.

Wat doe ik als er een vogelnest in mijn schoorsteen zit?
Op het moment dat er een nestje in uw schoorsteen zit, raden wij u aan de hulp in te schakelen van een ervaren schoorsteenveger.

U mag een vogelnest niet zomaar verwijderen. Wanneer de vogels in het broedseizoen zijn, dan moet u deze periode eerst wachten. Pas na afloop van het broedseizoen mag het vogelnest verwijdert worden. Dit staat beschreven in de Wet natuurbescherming.

Tarieven Schoorsteenvegen Rijssen

Houtkachel

 • inclusief arbeid en btw
 • geen voorrijkosten

78,-

Pelletkachel

88,-

Rieten dak

98,-

Klanten Zeggen

Schoorsteenveger Rijssen heeft bij mij mijn open haard en schoorsteen geveegd. Goede service tegen een schappelijke prijs!

Paul

uit Rijssen

Al jaren onze vaste schoorsteenveger. Wij zijn meer dan tevreden!

Bastiaan

uit Rijssen

Vanuit mijn haard kwam er rook de woonkamer in. Op zeer korte termijn had Schoorsteenveger Rijssen nog een plekje om onze rookkanalen te inspecteren. Na een inspectie bleek dat onze schoorsteen alleen geveegd moest worden. Fijn geholpen door de vriendelijke man.

Rianne

uit Rijssen

Twee keer per jaar komt er een schoorsteenveger van Schoorsteenveger Rijssen mijn rookkanalen vegen. Elke keer goed geregeld!

Karel

uit Rijssen

Onze Partners

Wilt u veilig en verantwoord stoken?

Bel nu voor gratis advies!

Call Now Button